was successfully added to your cart.

Kameravalvonnan suunnittelu

By July 31, 2015 Blogi No Comments

Mitä kannattaa ottaa huomioon kameravalvonnan suunnittelussa?

Kameravalvonta voi antaa käyttäjälleen paljon mahdollisuuksia, mutta sen käyttöönottoa kannattaa suunnitella etukäteen ja ottaa huomioon siihen liittyvät säännökset ja vastuut. Kameravalvonnan käyttökohteita ja –tarkoitusta on rajattu lainsäädännössä tarkasti ja tästä syystä on suositeltavaa ottaa huomioon siihen liittyvät yksityiskohdat. Jos suunnittelet kameravalvonnan asentamista kotiisi, mökillesi tai työpaikallesi, suosittelemme ottamaan huomioon seuraavat asiat:

  • Kameravalvontaan kohdistuva lainsäädäntö, kuten yksityisyyden suoja ja rikoslaki
  • Kameravalvonnan käyttötarkoitus
  • Budjetti
  • Tarvittavien kameroiden määrä ja ominaisuudet
  • Kohteen etäisyys kameran asennuspaikasta
  • Valvontakameran tallentavan kuvan tarkkuus
  • Kuvattavan kohteen leveys ja korkeus
  • Tuleeko kamera ulos vai sisälle
  • Kuvattavan kohteen valaistus
  • Kumpi sopii tiloihin paremmin: IP-valvontajärjestelmä vai kaapelilla asennettu järjestelmä

Varmista, ettet syyllisty salakatseluun!

Voit huoletta kuvata oman kodin ja kotipihan alueella tapahtuvaa liikettä, mutta naapurin pihalla kulkevia ihmisiä ei saa kuvata. Jos kuvaat oman tontin ulkopuolella olevia ihmisiä, liikettä, syyllistyt salakatseluun. Kotirauhan suojaamia paikkoja ovat ihmisten asunnot, kesämökit, hotellihuoneet, teltat, asuntovaunut sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat. Lisäksi jos valvontakamerassa on mikrofoni, joka tallentaa esim naapureiden puhetta, syyllistyt salakuuteluun. On siis tärkeää ottaa säännöistä selvää ennen kameravalvonnan asentamista. Työpaikoilla ja julkisilla alueilla kameravalvonnasta tulee ilmoittaa näkyvän tarran tai kyltin avulla. Tarran näyttäminen myös kotirauhan alueella on tutkitusti hyödyllinen varkaiden karkoittamistapa!

Kameravalvontaan sovellettavat lait

Lainsäädäntö asettaa kameravalvonnalle tiettyjä rajoitteita, joista käyttäjän on hyvä olla tietoinen välttyäkseen sakoilta tai syytöksiltä. Henkilötietolakia sovelletaan pääasiassa kuvamateriaalin käyttöön, säilytykseen sekä suojaamiseen. Kameravalvonnan tallentavien tietojen keräämistä pitää voida perustella. Lisäksi, tallennettu kuvamateriaali muodostaa henkilörekisterin, josta on laadittava rekisteriseloste, jonka on oltava kuvattujen, eli rekisteröityjen henkilöiden saatavilla. Rekisteröidyillä henkilöillä on myös oikeus tarkastella niitä tietoja, mitä heistä on kerätty kameravalvonnan avulla.

Työpaikkojen kameravalvontaa asentaessa tärkeää ottaa huomioon kameravalvontaan sovellettava työelämän yksityisyyden suoja. Työpaikalla kameravalvonnan suunnittelijan on huolehdittava, ettei valvonta riko työntekijöiden yksityisyyttä. Esimerkiksi työpaikalla kameravalvonnasta tulee ilmoittaa selkeästi työntekijöille ja valvontaa saa suorittaa vain yleisissä tiloissa, mutta ei esim. pukuhuoneissa tai vessoissa.

Kameravalvontaan käytettävä budjetti

Sopivaa valvontakamerajärjestelmää valitessa on hyvä suunnitella siihen käytettävä budjetti, jolla järjestelmä toteutetaan. Esimerkiksi Fenno Turvapalvelut tarjoaa useita alan kehittyneimpiä älykkäitä kameravalvontajärjestelmiä ja kokonaisuuksia, joista voit valita omaan budjettiisi sopivan vaihtoehdon. Budjetin suunnittelussa kannattaa kuitenkin olla melko joustava, sillä pienellä lisäpanostuksella valvontajärjestelmään voi saada merkittäviä parannuksia, jotka tekevät kameroiden kuvamateriaalista tarkemman ja tehokkaamman. Tarjolla on monenlaisia eri kokonaisuuksia ja järjestelmiä, kuten täysin pilvipalveluna toteutettuja IP-valvontakamerajärjestelmiä.

Asennettavien kameroiden määrä

Kameravalvonta järjestelmää hankittaessa on syytä miettiä, miten monta kameraa tilan valvontaan tarvitaan. Kameroita voi asettaa lukuisia tai muutamanan. Valvontakameroiden lukumäärän suunnittelu on tärkeää siksi, että useissa valvontajärjestelmissä tallennin on mitoitettu vastaamaan sitä kameramäärää, mikä kokonaisuuteen kuuluu.

Kameroiden ominaisuudet

Sijoitetaanko kamerat ulos vai sisälle vaikuttaa myös siihen, mitä ominaisuuksia kameralta vaaditaan. Esimerkiksi ulos asennettavien kameroiden tulee kestää sään vaihtelut, huonosti valaistuissa tiloissa pitää kameroilla olla hyvät hämäräkuvausominaisuudet ja suuriin tiloihin voi harkita laajakuva-alaisia kameraoita tai kameran etäohjausmahdollisuutta, jonka avulla kameraa voi kääntää. Kun tarvittavat ominaisuudet ovat selkeät, on hyvä suunnitella valvonjärjestelmän tallennusyksikön ominaisuuksia. Tallennusyksikkö voi olla digitaalinen tallennin tai integroitu näyttöön. Integroidun järjestelmän riskinä on kuitenkin, että tallenusjärjestelmän koskemattomuus ei ole turvattu ja esim varkaat voivat rikkoa sen. Tästä syystä tallennusyksikön tulisi olla turvatussa paikassa.

Valmis valvontakamerajärjestelmä vai erillisistä komponenteista rakennettu järejestelmä

Valmiiden valvontakamerajärjestelmien lisäksi saatavilla on kaikkia kameravalvontajärjestelmien osia erikseen ostettavissa. Mikäli haluat rakentaa oman valvontakamerajärjestelmäsi erillisistä komponenteista, voit rakentaa juuri sellaisen järjestelmän, mikä soveltuu kyseiseen tilaan. Erillisistä osista rakennettavissa järjestelmissä tulee huomioida osien yhteensopivuus keskenään sekä koko järjestelmän toimintavarmuus. Valmiiden järjestelmien etuna onkin virheetön yhteensopivuus. Lisätietoja valmiista valvontakamerajärjestelmistä voit tiedustella ottamalla yhteyttä Fenno Turvapalveluiden asiantuntevaan tiimiin.

Fenno Turvapalvelut – Kameravalvonnan asiantuntija jo vuodesta 2006

Fenno Turvapalvelut Oy on erikoistunut älykkäiden kameravalvontapalveluiden ja -järjestelmien tuottamiseen. Tarjoamme kansainväliseen tarpeeseen kehitetyt, kilpailukyvyn varmistavat ja vaativimmatkin kameravalvontaratkaisut sekä rakennamme pitkäaikaisia asiakassuhteita arvostaen ajan myötä rakentuvaa kumppanuutta. Fenno Turvapalveluiden valvontakamerajärjestelmällä voit jatkuvasti valvoa kohteitasi verkossa miltä tahansa tietokoneelta tai mobiililaitteelta, mistä päin tahansa, milloin tahansa. Takaamme myös turvallisen ja huolettoman etätallennuksen palvelimellemme ja jos jotain poikkeavaa tapahtuu, saat siitä hälytyksen omaan puhelimeesi tai suoraan vartijalle.

Kameravalvonta pilvipalveluna on helppoa ottaa käyttöön eikä se vaadi suuria investointeja. Valvontakohteessa tarvitaan vain IP-tekniikkaa tukeva valvontakamera. IP-kameravalvonta tuo käyttöösi älykkään kuvaprosessoinnin, kuten esimerkiksi mukautettavan liikkeentunnistuksen ja rekisterikilpitunnistuksen. Listätietoja markkinoiden uusimmista IP-valvontakameroista voit lukea tästä.

About Hanna

Leave a Reply

Hanki tallentava kameravalvonta Ota yhteyttä!